GTF: czynnik tolerancji glukozy – jaki ma wpływ na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych?

Dbasz o swoje ciało i zdrowie, a uprawianie sportu nie jest Ci obce? Musisz wiedzieć, że kreatyna to składnik mięśni szkieletowych, który jest produkowany przez wątrobę, jednak czasem jest jej za mało w organizmie. Doustne przyjmowanie kreatyny sprawia, że sportowcy poprawiają swoje wyniki i mogą zaobserwować szybki przyrost tkanki mięśniowej. Sprawdź, jaki wpływ na wchłanianie kreatyny do mięśni ma czynnik tolerancji glukozy, czyli w skrócie GTF.

Co to trzeba wiedzieć o kreatynie?

Kreatyna to ważny składnik mięśni szkieletowych. Substancja ta jest związkiem chemicznym guanidy oraz kwasu octowego – powstaje głównie w wątrobie. Już kilkadziesiąt lat temu odkryto, że przyjmowanie suplementów z kreatyną poprawia wyniki sportowców. Doustne dostarczanie organizmowi kreatyny to sposób na szybkie zbudowanie beztłuszczowej masy mięśniowej, kreatyna bowiem gromadzi się niemal wyłącznie w mięśniach szkieletowych i ścięgnach. Substancja ta ma bardzo duży udział w wytwarzaniu energii dla pracujących mięśni. Kreatyna w suplementach diety jest szczególnie polecana osobom ćwiczącym w klubach fitness i na siłowni, a także sportowcom stawiającym na aktywność, w której występują nagłe zrywy aktywności.

Czym jest czynnik GTF?

GTF to skrót od angielskich słów Glucose Tolerance Factor, które oznaczają czynnik tolerancji glukozy. GTF to naturalnie wytwarzany przez wątrobę niskocząsteczkowy związek organiczny umożliwiający (wraz z insuliną) prawidłowe dostarczanie glukozy, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów do wnętrza komórek i mający wpływ na ich metabolizm. Czynnik ten tworzą: chrom, niacyna, glicyna, cysteina i kwas glutaminowy. Najważniejsza funkcja GTF to zapewnienie prawidłowego metabolizmu glukozy. Jeśli stężenie GTF w organizmie jest zbyt niskie, ilość glukozy we krwi nadmiernie wzrośnie, co prowadzi do cukrzycy, otyłości, stresu i szybszego starzenia się organizmu. Można jednak stosować chrom w tabletkach i wspomóc swój organizm. Ten suplement diety sprzyja zachowaniu odpowiedniego poziomu GTF i zapobiega wzrostowi glukozy we krwi. Chrom jest także kofaktorem działania insuliny (przyspiesza reakcje chemiczne, w których bierze udział insulina). Dzięki chromowi wydzielona insulina jest lepiej zagospodarowana.

Czynnik tolerancji glukozy a wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych

Dostarczanie kreatyny organizmowi jest dobre dla większości sportowców, jednak trzeba pamiętać o tym, że nie zawsze będzie ona wchłaniana przez organizm w sposób optymalny. Sposobem na poprawę wchłaniania kreatyny do mięśni jest poprawienie efektywności insuliny. Można to osiągnąć właśnie poprzez przyjmowanie suplementów diety z chromem. Chrom, jak już wspomniano wyżej, ma wpływ na wykorzystanie przez organizm insuliny. Jest on ważnym elementem czynnika tolerancji glukozy. GTF usprawnia transport glukozy, a więc kreatyna i inne składniki odżywcze mogą szybciej znaleźć się w komórkach.

Pamiętaj o tym, że niedobór chromu utrudnia wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych, jednak zarówno chrom, jak i kreatyna powinny być dostarczane organizmowi w rozsądny sposób.

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych.

/ Artykuł sponsorowany