Truskawka. Właściwości, kaloryczność i walory smakowe

truskawki

Wiele osób z niecierpliwością oczekuje sezonu na truskawki. Te czerwone owoce są nie tylko pyszne, ale mają też wiele cennych właściwości zdrowotnych. W kuchni zaś można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Co warto o nich wiedzieć?

Nie tylko smak! Sprawdź właściwości i kaloryczność truskawki

Truskawka jest owocem cenionym za swoje walory smakowe. Nie bez przyczyny wiele osób czeka cały rok, aby delektować się ich słodkim smakiem. Warto jednak wiedzieć, że mają też wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jako najważniejsze z nich należy wymienić:

  • dobroczynny wpływ na serce
  • korzystny wpływ na kondycję skóry i włosów
  • łagodzenie stanów zapalnych
  • działanie przeciwnowotworowe
  • działanie odkwaszające
  • niską kaloryczność
  • zwiększenie odporności organizmu.

Należy dodać, że truskawki są cennym źródłem witaminy C, a ponadto zawierają w sobie również witaminy B2, B3,B6,A, K oraz E. Mają w swoim składzie również wiele składników, mineralnych, w tym krzem, fosfor, magnez, potas, wapń i mangan. Natomiast zawarte w nich fitocydy mają właściwości bakteriobójcze. Mając na względzie powyższe właściwości, jedzenie truskawek można uznać za przyjemny sposób na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w organizmie.

Truskawki są również źródłem kwasu foliowego. Jest to związek, który ma szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Są też bogate w przeciwutleniacze, opóźniające proces starzenia się organizmu.

Poza utratą wagi, truskawki korzystnie wpływają również na inne aspekty związane z naszym wyglądem. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów. Dzięki tym owocom wzmacnia się też układ odpornościowy organizmu.

Warto też wiedzieć, że truskawki pomagają zahamować wzrost poziomu cukru we krwi. Jest to bezpośrednio powiązane z ich ochronnym działaniem na układ krążenia. Ich regularne spożywanie sprzyja też obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Pomagają też oczyścić organizm z substancji toksycznych.

Truskawki i ich właściwości. Kaloryczność idealna dla osób na diecie

Truskawki są owocami o bardzo niskiej kaloryczności, dlatego polecane są osobom, które chcą zrzucić ponadprogramowe kilogramy. W 90% składają się bowiem z wody. Ich kaloryczność na 100 g wynosi ok.30 kcal. Ponadto truskawki zawierają bromelię. Jest to enzym, który wspiera proces spalania tłuszczu. Są też moczopędne, przyśpieszają proces przemiany materii, a dzięki zawartości błonnika przyśpieszają trawienie. To zaś przekłada się na szybszą utratę masy ciała.

Choć truskawki same w sobie nie są kaloryczne, to należy pamiętać, że wszelkie dodatki do nich już tak. Często jedzone są bowiem z dodatkiem śmietany, jogurtu lub posypane cukrem. A to są już dodatkowe kalorie. Dlatego osoby dbające o linię, powinny jeść same owoce.

Zastosowanie kulinarne

Truskawki są owocem, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Można jeść je na śniadanie, kolację, a nawet łączyć je z daniami obiadowymi. Stanowią idealny dodatek do ciast i różnego typu deserów, a także do gofrów i naleśników. Idealnie sprawdzają się również jako nadzienie do pierogów.

Truskawki można też wykorzystać podczas przygotowywania przetworów, na przykład dżemów. Można również ugotować z nich kompot, przygotować pyszne sosy lub polewy, a także smaczną zupę truskawkową z makaronem. Będą stanowiły zdrowe i pyszne, a przede wszystkim naturalne uzupełnienie dań na słodko. Można też serwować je w bardziej wykwintnych daniach, na przykład w sałatkach. Dobrze wypadnie połączenie ich m.in. z mozzarellą, parmezanem czy bazylią. Sprawdzą się też jako uzupełnienie dań mięsnych.

No i oczywiście nie zapomnijmy o orzeźwiających koktajlach, które można przygotowywać wedle uznania. Truskawki świetnie smakują zmiksowane z mlekiem lub jogurtem. Do takiego napoju można dodać też odrobinę miodu bądź mięty, szczególnie w upalne dni.

Reasumując, truskawki są pysznym owocem o cennych właściwościach zdrowotnych. Mają szerokie zastosowanie kulinarne, a dzięki niskiej kaloryczności mogą je jeść również osoby będące na diecie.

Zobacz więcej ciekawych artykułów w portalu https://blackliner.pl/