Pitaja to egzotyczny owoc, którego nazwa pochodzi od jego nietypowego wyglądu. Inaczej nazywany jest dragon fruit albo po polsku smoczym owocem. Czym się charakteryzuje? Jaki jest jej smak? Skąd pochodzi? Czy waro wydać niemałe pieniądze, aby ją kupić?
Pitaja smak – jak wygląda i smakuje dragon fruit?
Wygląd pitai jest dosyć ciekawy. Skóra owocu jest podobna do łusek smoka, a jej kolor jest neonowo różowy. Często pojawia się na stołach jako dekoracja, gdyż dobrze się prezentuje w różnego typu daniach. Można go pokroić w różne kształty, co sprawia, że danie prezentuje się niezwykle okazale. Owoc ten ma kilka gatunków i każdy z nich charakteryzuje się czymś innym. Może występować w trzech postaciach:
- żółta pitaja, która posiada skórkę w kolorze żółtym, a kolor miąższu biały
- czerwona pitaja, która ma skórkę różową i biały miąższ
- pitaja z Kostaryki, która ma czerwoną i skórkę i miąższ
Pitaja smak – jaki smak mają poszczególne odmiany smoczego owocu?
Pitaja w smaku przypomina połączenie trzech innych owoców:
- truskawki
- gruszki
- kiwi
Każdy kto próbował tego owocu odkrywa w nim coś innego. Jedni uważają, że ma więcej z kiwi, a inni z gruszki. Zależy to także od odmiany.
Skąd pochodzi pitaja?
Pitaja pochodzi z Salwadoru, Wietnamu, Gwatemali, Kostaryki oraz Meksyku. Obecnie uprawia się ten owoc również w Malezji. W zależności od warunków, w jakich jest uprawiany smoczy owoc zbiera się go 3 do 6 razy w roku. Pitaja często nazywana jest „księżycowym kwiatem” oraz „królową nocy”.
Pitaja – jak ją jeść?
Pitaję można jeść na surowo. Należy pamiętać, aby usunąć skórkę, którą można użyć do dekoracji. W środku pitai znajduje się miąższ i drobne pestki, które są jadalne i charakteryzują się różnymi właściwościami zdrowotnymi m.in. mają działanie przeciwzapalne. Pitaję najlepiej jeść po jej wcześniejszym schłodzeniu. Schłodzony owoc jest również dobrym dodatkiem do wody, szczególnie w gorące dni.
Jakie właściwości odżywcze ma pitaja?
Pitaja w zależności od odmiany charakteryzuje się wieloma właściwościami odżywczymi. Dla przykładu jej czerwony miąższ ma działanie przeciwutleniające. Owoc ten zmniejsza ryzyko zachorowania na nadciśnienie oraz anemię. Smoczy owoc ma też działanie ochronne dzięki zawartości betalain. W smoczym owocu występuje również fitoalbumina, która zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Jedzenie pitai poleca się osobom, które chorują na cukrzycę albo hipercholesterolemię, ze względu na działalności antyoksydacyjne owocu. W pitai występuje również duża zawartość błonnika, który jest potrzebny, aby układ pokarmowy poprawnie funkcjonował. Występują w nim również witaminy z grupy B, a także witamina C i składniki mineralne. W czarnych nasionach znajduje się duża ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Dla osób trzymających wagę albo chcących zrzucić zbędne kilogramy warto dodać, że pitaja to owoc niskokaloryczny.
Pitaja – jak poprawnie obrać owoc?
Przed obraniem owocu należy go dokładnie umyć. Następnie owoc można przekroić na pół wzdłuż i jeść go łyżeczką. Można również go obrać jak jabłko albo gruszkę i pokroić na mniejsze kawałki. Przy wyborze owocu w sklepie należy zwrócić uwagę, czy skórka jest miękka. W przypadku twardej skórki owoc jest niedojrzały.
Pitaja – jak jeść?
Smoczy owoc można jeść na różne sposoby. Poza podanymi powyżej można podawać go również z innymi owocami albo jako dodatek do różnych dań. Można również dodać go do musów, kremów, lodów oraz sałatek. Pitaję można również stosować jako dekorację. Dzięki swoim właściwościom odżywczym jest doskonałym dodatkiem do różnego typu sałatek, kaszek, koktajli oraz sałatek. Pitaja często występuje także w wersji sproszkowanej.
Pitaja – czy warto zainwestować w ten owoc?
Ze względu na swoje pochodzenie, a tym samym dostępność w naszym kraju cena smoczego owocu to nawet 30-40 złotych za sztukę, dlatego warto przed zakupem dobrze zapoznać się z zasadami dobrego wyboru tego owocu. Należy dokładnie obejrzeć owoc i upewnić się, że jest dobrej jakości, żeby warto było wydać pieniądze na jego zakup i cieszyć się dobrym smakiem.