Polacy kochają grillowanie. Szczególnie wiosną i latem organizują je wyjątkowo często. Jest to idealny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, w dobrym towarzystwie. Nie sposób zapomnieć o jedzeniu, które jest przecież bohaterem grilla. Od lat królują kiełbasa, szaszłyki i karkówka. Nie są to jednak jedyne pomysły. Inspiracji na potrawy z grilla ciągle przybywa. Można więc przygotować sprawdzone klasyki mięsne, ale też przysmaki dla wegetarian lub osób na diecie. Grillowanie jest dla każdego!
Klasyki na grilla
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez mięsa. Najczęściej pojawia się kiełbasa. Upieczona na grillu jest naprawdę pyszna. Prócz tego możemy przygotować karkówkę oraz szaszłyki z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Aby wydobyć z mięsa smak i aromat, dobrze sprawdzi się przyprawa do grilla. Chcąc wzbogacić smak mięsa, możemy przygotować wcześniej marynaty. Wystarczy oliwa oraz odpowiednie przyprawy. Efekt wow gwarantowany. Co jeszcze znaleźć się może w grillowym menu? Burgery oraz steki. Od lat to ulubione potrawy z grilla Amerykanów. Coraz częściej doceniają je także Polacy.
Coś dla wegetarian
Osoby, które nie jedzą mięsa, też mogą zjeść podczas grilla wiele pyszności. Przede wszystkim grillowane warzywa – pieczarki, papryka, pomidory, cukinia, bakłażan, kolby kukurydzy. Smakują wyśmienicie. Szczególnie, jeśli wcześniej odwiedzimy sklep z przyprawami online. Dzięki odpowiedniemu doprawieniu, warzywa zyskają wyrazisty smak i nie będą mdłe. Ostatnio hitem cieszą się też wegetariańskie burgery z warzyw. Możemy kupić gotowe lub przygotować je w domu. Dobrym pomysłem na bezmięsny posiłek będą też grillowane sery. Halloumi lub camambert sprawdzą się idealnie.
Grill na diecie
Osoby na diecie często obawiają się sezonu grillowego. Zupełnie niepotrzebnie. Jedząc odpowiednie produkty, nie trzeba się bać. Grillowanie jest bardzo zdrowym sposobem przyrządzania potraw. Klucz tkwi jednak w umiarze i rezygnacji z tłustych produktów. Śmiało można zaś jeść grillowane warzywa, kurczaka, indyka, ryby. Do nich także pasować będzie przyprawa do grilla. Takie dania to pyszny i pełnowartościowy posiłek. Pozwoli cieszyć się grillem oraz osiągnąć upragnioną wagę.
Siła dodatków
Prócz dań z grilla, są też inne dodatki, które przydadzą się podczas biesiady. Zazwyczaj na stołach gości pieczywo. Jeśli zwykły chleb lub bułki się nam już znudziły, możemy przygotować na grillu grzanki. Pomidorowe bruschetty, pożywne grzanki z pieczarkami lub klasyczne z serem. Do dań pasują też różne sosy – ketchup, musztarda, sos bbq lub majonez. Co kto lubi. Aby grill był jeszcze bardziej pożywny i wartościowy, dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatek ze świeżych warzyw. Ożywią one posiłki i dostarczą dodatkowej porcji witamin. Świetnie sprawdzi się lekka sałatka grecka. Dobrym pomysłem może być też lekka sałatka na bazie rukoli, sera pleśniowego i winogron. Jeśli szukamy czegoś bardziej pożywnego, rozwiązaniem będzie sałatka makaronowa, z ryżem lub na bazie kaszy kuskus.