Coraz więcej amatorów kawy decyduje się na wypróbowanie innych, ciekawych sposobów przygotowania tego popularnego napoju pobudzającego. Dużym uznaniem cieszą się orzeźwiające wersje, które spożywa się głównie w wiosenne i letnie miesiące. Jedną z nich jest kawa barraquito pochodząca z Wysp Kanaryjskich. Czym dokładnie się wyróżnia? Dowiedz się, jak ją przygotować i sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas wybierania składników.
Barraquito — co to za kawa?
Barraquito to kawa, której historia zaczyna się na Teneryfie, czyli jednej z Wysp Kanaryjskich. Jest to bardzo ciepły rejon, bogaty w cytrusy i inne rośliny, lubiące tropikalny klimat. W związku z tym do przygotowania barraquito wykorzystuje się lokalne składniki. Napój jest połączeniem espresso, mleczka skondensowanego, likieru cytrusowego i spienionego mleka. Dodatkiem, którym ozdabia się kawę, może być cynamon, skórka z cytryny lub limonki.
Kiedyś zdobycie składników do przygotowania barraquito było bardzo ciężkie. Cytrusy nie były dostępne dla każdego. W obecnych czasach można jednak bez problemu przygotować ten rodzaj kawy w domowym zaciszu. Z roku na rok barraquito zyskuje coraz więcej fanów, więc warto spróbować tego napoju.
Jaka jest historia kawy barraquito?
Pierwszą kawę barraquito sporządzono na życzenie mężczyzny o pseudonimie „Baracco” lub „Barraquito”. To właśnie ta ksywka była początkiem nazwy tego napoju. Mężczyzna odwiedzał często jeden bar, w którym zamawiał śniadanie oraz kawę z mleczkiem skondensowanym i dodatkiem likieru cytrusowego, cynamonu oraz skórki cytryny lub limonki. Przepis został później wzbogacony o mleczną piankę i stał się obowiązkowym punktem na liście wielu amatorów kawy.
Składniki do kawy barraquito — o czym pamiętać?
Do przygotowania kawy barraquito konieczne będzie mleczko skondensowane. Najlepiej, jeśli będzie to słodzony produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Bez problemu można dostać takie mleczko w sklepach. Zazwyczaj dostępne jest w dwóch wersjach — puszka oraz tubka. Kolejnym składnikiem, który według wielu osób jest najważniejszy, jest likier. Aby trzymać się tradycyjnej receptury, najlepiej wybrać hiszpański likier cytrusowo-waniliowy. Ma on piękny złoty kolor, który nadaje kawie charakterystycznej barwy. Alternatywną opcją jest likier kawowy, jednak nie zapewni on takich walorów estetycznych.
Do następnej warstwy napoju potrzebna będzie wysokiej jakości kawa espresso. Najlepiej przyrządzić ją w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Aby zadbać o aromat i smak, warto wybrać świeżo palone ziarna i mielić je tuż przed zaparzeniem. Przygotowane espresso przykrywa się spienionym mlekiem. Pianka będzie lepiej się trzymać, jeśli mleko będzie miało wysoką zawartość tłuszczu. W ramach dekoracji można wybrać jeden z trzech składników — cynamon, skórkę z cytryny lub limonki.
Kawa barraquito — jak przygotować?
Bardzo ważnym aspektem kawy barraquito jest estetyczna prezentacja. Aby zadbać o odpowiedni wygląd napoju, należy odpowiednio wykonać każdy etap przygotowania.
- Do szklanki wlać mleko skondensowane.
- Po ściance szklanki lub na łyżeczce ostrożnie wlać likier.
- W ten sam sposób wlać espresso.
- Podgrzać mleko do 60-70 stopni, spienić i przełożyć łyżką na kawę.
- Piankę posypać cynamonem lub skórką owocową.
Duże znaczenie ma też sposób podania kawy barraquito. Najlepiej przygotować ją w wysokiej, przezroczystej szklance, aby wszystkie warstwy były dobrze widoczne. Odpowiednie akcesoria i produkty potrzebne do tego napoju znajdziesz w sklepie internetowym Cafe Silesia. Ciesz się niepowtarzalnym smakiem barraquito w swoim domu!