Ile kalorii ma w sobie jedna łyżka majonezu?
Czym są kalorie?
Poprzez kalorie określana jest wartość energetyczna danego produktu spożywczego lub konkretnego posiłku. Organizm każdego człowieka bezustannie pracuje, tym samym wykorzystując energię, a w celu prawidłowego i sprawnego funkcjonowanie musi mieć dostarczoną odpowiednią ilość tej energii. To właśnie dostarczane kalorie przemieniane są przez organizm w niezbędną energię, który tym samym jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Standardowo zostało przyjęte, że przeciętny dorosły człowiek ma zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2000 kalorii dziennie, ale prawda jest taka, że jest to sprawa bardzo indywidualna, a na końcowy wynik wpływa wiele czynników. Należą do nich zarówno uwarunkowania genetyczne, niezależne od wpływu człowieka, jak i czynniki zewnętrzne, które można modyfikować, takie jak:
-
aktywność fizyczna
-
rodzaj wykonywanej pracy
-
stan zdrowia
Kalorie w majonezie
Ze względu na produkty wykorzystywane do wyprodukowania majonezu, czyli:
-
olej
-
żółtka jajek
jest on produktem spożywczym o wysokiej kaloryczności oraz wysokiej zawartości tłuszczu.
Średnio wartość energetyczna tradycyjnego majonezu wynosi około 660-680 kcal/100g. Dla porównania ketchup to już około 100-110 kcal/100g. Widać, że różnica jest całkiem spora, a kaloryczność majonezu swoją wartością znajduje się bliżej oleju roślinnego (około 880 kcal/100g).
Ile kalorii w jednej łyżce majonezu?
Odpowie∂ź na to pytanie nie może być w stu procentach jednoznaczna z uwagi na m.in wielkość łyżki oraz ilość nabranego produktu. Natomiast biorąc pod uwagę standardowej wielkości łyżkę stołową mówimy o pojemności 25g.
-
Oznacza to, że w łyżce majonezu jest około 170 kalorii i około 20g tłuszczu.
Czy oznacza to, że majonez niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i należy z niego zrezygnować?
Z racji na wysoką zawartość tłuszczu majonez nie należy do produktów, które powinniśmy spożywać codziennie w dużych ilościach, ponieważ taka dawka tłuszczu powodować może liczne choroby.
Należy natomiast pamiętać również, że w rozsądnej ilości majonez nie jest niczym złym, wręcz przeciwnie- odpowiednio wkomponowany jest w stanie nadać potrawie wyjątkowy smak. Dodatkowo znakomicie sprawdzi się on jako podstawa do tworzenia innych, oryginalnych sosów.
Mniej kaloryczny zamiennik majonezu
W ostatnim czasie na popularności zyskują wegańskie, czyli wykonane w 100% z produktów pochodzenia roślinnego, odpowiedniki majonezu. Poza tym, że nie zawierają one jajek (stosowane są zamienniki- różne w zależności od producenta) to niektóre z nich mają nawet o połowę mniej kalorii od majonezów tradycyjnych. Wartość ta waha się w przedziale od 320 do 630 kcal/100g, co w przeliczeniu na jedną łyżkę wynosi od 80 do 160 kalorii. Co ważne, majonezy wegańskie nie odbiegają smakiem od tych zawierających jajka, szczególnie wtedy, gdy wykorzystujemy je jako dodatek, który ma za zadanie podkreślenie smaku dania.